Uitspraak over toegang tot dna sjoemelende vruchtbaarheidsarts

 

De rechter oordeelt vandaag of tientallen donorkinderen toegang krijgen tot het dna van Jan Karbaat. De overleden oud-directeur zou in zijn spermadonorkliniek in Barendrecht tientallen kinderen verwekt hebben met zijn eigen zaad.

Van 47 kinderen bestaat het vermoeden dat Karbaat de donorvader is. Zij willen hun dna vergelijken met dat van de vruchtbaarheidsarts voor een definitief antwoord op alle vermoedens. Het dna-profiel van Karbaat is nu nog geheim en ligt opgeslagen in een kluis.

‘Mijn zoon heeft er veel last van’

“We gaan naar de rechtbank met lood in onze schoenen”, zegt Esther Heij in het NOS Radio 1 Journaal. Haar zoon en dochter zijn verwekt met zaad uit de kliniek van Karbaat. Ze weten nog altijd niet wie de vader is. “Mijn zoon wil dolgraag weten wie zijn donorvader is. Hij heeft er veel last van.”

Heij vertelt dat haar zoon en sommige andere lotgenoten worstelen met hun identiteit. Ze willen hun gedrag kunnen spiegelen aan hun vader. Voor Heij’s dochter zijn andere redenen belangrijker. “Ik wil met name mijn medische dossier op orde krijgen”, zegt Merel-Lotte Heij (helemaal links op de foto bovenaan). Ze wil bijvoorbeeld weten van eventuele erfelijke ziektes. Voor het geval dat ze later kinderen besluit te nemen.

Sommige donorkinderen zijn er dag en nacht mee bezig, zeiden ze bij de start van het proces in november vorig jaar:

De weduwe van Karbaat verzet zich tegen het vergelijken van het dna van haar overleden man met dat van de donorkinderen. De nabestaanden wijzen elke aansprakelijkheid af. Karbaat zelf heeft de aantijgingen altijd ontkend.

De sjoemelende vruchtbaarheidsarts heeft minimaal 22 biologische kinderen, zei het FIOM in 2017. Dit is het instituut voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Advertisements