9 heerlijke Japanse recepten die in je vaste repetoire horen

We zijn natuurlijk allemaal gek op sushi, maar de Japanse keuken heeft nog zoveel meer te bieden dan nigiri, maki en sashimi van een all you can eat-kaart! Van een sandwich met gefrituurd varkensvlees tot zalm met misoboter en natuurlijk véél noedels: dit rijtje van de lekkerste Japanse recepten op Culy bevat voor ieder wat wils. Ideaal voor thuiskoks die hun repetoire wat willen uitbreiden.

Klik op ‘Volgende’ om het eerste recept te bekijken.

okonomiyaki recept

Okonomiyki is onmiskenbaar Japans streetfood. Nooit geproefd? Deze hartige Japanse pannenkoek is onweerstaanbaar lekker! Wij maakten de ‘m met bacon, maar het leuke aan okonomiyaki is dat je kunt mixen en matchen met ingrediënten. Top ‘m bijvoorbeeld ook eens met bonito flakes of reepjes nori.

Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Japanse ramen met rundvlees

Ramen kan natuurlijk niet ontbreken in je repetoire van Japanse recepten, maar een goede noedelsoep maken is nog niet zo makkelijk als dat lijkt. Het geheim van een goede ramen zit ‘m in de bouillon: dat moet een echte smaakbom zijn. Dit recept heeft dashi, bouillon getrokken van kombu (gedroogd zeewier), als basis. Ook het rundvlees wordt gemarineerd in dashi met sojasaus en mirin.

Culy Homemade: makkelijke Japanse ramen met rundvlees

Katsu sando recept

De katsu sando is al jaren een geliefde snack in Japan en verovert nu langzaam de rest van de wereld. Het is een ogenschijnlijk simpele sandwich bestaande uit twee sneetjes witbrood, belegd met tonkatsu (gepaneerd, gefrituurd varkensvlees) en een flinke lik tonkatsu-saus. Een soort schnitzel op brood dus, maar dan ontzettend lekker.

Culy Homemade: katsu sando (Japanse sandwich met krokant varkensvlees)

Zalm met misoboter

Deze zalm met misoboter is een lekker, licht en smaakvol gerecht uit de Japanse keuken – en hij is ook nog eens vrij snel klaar. In combinatie met boter ontplooit miso een nootachtig aroma, dat erg goed past bij gebakken of gegrilde vis, aldus Stevan Paul, die het boek Mijn Japanse Keuken schreef.

Japanse zalm met misoboter, spinazie & knoflook

Tamagoyaki Japanse omelet

Jup, nóg zo’n recept met een bijna onmogelijk uitspreekbare naam. Maar zeker net zo lekker als de eerdere bijzondere gerechten in dit lijstje! Deze opgerold Japanse omelet lijkt misschien een eitje (no pun intended), maar toch is het één van de lastigste gerechten uit de Japanse keuken om te maken. Gelukkig moet het met dit recept uit Mijn Japanse Keuken wel lukken. In Japan wordt tamagoyaki overigens als borrelhapje geserveerd.

Tamagoyaki (opgerolde Japanse omelet): zó maak je ‘m

Japanse recepten afbeelding noedelsoep

Miso is natuurlijk een bekend ingrediënt uit de Japanse keuken, en ook in dit gerecht staat de smaak centraal. Deze misosoep is niet alleen gevuld met kip, maar ook met shiitake, wortel, bosui en mais voor de nodige groenten. Duizend keer lekkerder dan instant noodlesoep, geloof ons.

Culy Homemade: Japanse misosoep met noodles en kip

Gezonde chips: spinazie chips

Goed, deze spinaziechips zijn misschien niet écht Japans: groentechips van boerenkool en spinazie zijn vooral populair in hippe Amerikaanse steden omdat ze zo gezond zijn. Wij gaven er echter een Japanse twist aan door sesamolie en Gomashio toe te voegen; dat laatst is een soort kruidenzout, gemaakt van sesamzaadjes, een beetje gedroogde chili en zout.

Culy Homemade: Japanse spinazie chips (gezond alternatief voor chips!)

Coleslaw van witte kool, winterpenen en bosuitjes: klinkt misschien niet meteen als een Japanse salade, maar voeg er sesamolie, rijstazijn, witte miso en sojasaus aan toe et voilà, je hebt een heerlijk bijgerecht voor bij je noedelsoep. Voor wat extra flair garneer je ‘m nog met wat zwarte sesamzaadjes.

Recept: Japanse coleslaw

Yakisoba: gezonde noodles

Dit recept heeft wederom noodles als basis: die vind je nu eenmaal heel veel in Japan, en dat vinden wij helemáál niet erg. Traditioneel is yakisoba een Japans wokgerecht met boekweitnoedels, maar wij gebruiken in dit recept van die lekkere dikke udon noodles. Het makkelijke recept is ook nog eens heel gezond door de groenten waarmee het is volgestopt.

Advertisements